Wat is een plotter

Wat is een plotter? Een plotter is van origine een uitvoermachine waarmee met name (lijn)tekeningen werden geplot. Het woord plotter werd met name gebruikt voor uitvoerapparaten die gericht waren op CAD/GIS toepassingen zoals bouwtekeningen en technische tekeningen. Daarom komt u het woord plotter ook vooral tegen in de ontwerp, architectuur, bouw en productie wereld. 

Tegenwoordig is een plotter hetzelfde als een grootformaat inkjet printer. Enkel de benaming stamt nog uit het verleden toen de plotters nog met een pen op het papier plotte. Tegenwoordig wordt alles geprint.

Grootformaat printers / plotters

Een grootformaat printer of plotter is een verzamelnaam voor alle uitvoerapparaten die vanaf A2 formaat printen. Omdat het woord plotter vooral geassocieerd wordt met CAD/GIS printers wordt vaak gedacht aan grootformaat printers alleen voor de grafische industrie zijn.

Vroeger werden CAD/GIS tekeningen geplot met een pen en twee haaks op elkaar staande armen om zo de tekening met een pen op het papier te plotten. Tegenwoordig wordt die techniek al lang niet meer gebruikt en is alles over gegaan op de inkjet techniek ofwel inkjet printers. Er zit inmiddels dus geen verschil meer tussen grootformaat printers en plotters.

Technische plotters en grafische plotters

Wel wordt er nog steeds een onderscheid gemaakt tussen technische plotters of grafische plotters. De plotters van HP zijn hier gemakkelijk in te onderscheiden omdat de technische serienummers met een T beginnen en de grafische serienummers met een Z.

Wat is nou het verschil?

Hp Designjet T530 36 inch rechts

Een technische plotters is gericht op de CAD/GIS markt. Bij deze plotters ligt de focus op printen met een zo hoog mogelijk detailniveau. Deze printers zijn geoptimaliseerd om lijntekeningen zo goed mogelijk weer te geven. U ziet deze printers vaak staan bij bouwbedrijven, architectenbureaus of productiebedrijven.

HP Designjet Z6 24 inch postscript

Grafische printers zijn gericht op de reclame en fotografie markt. Deze printers zijn geoptimaliseerd om zo mooi mogelijke afdrukken te maken. Vaak hebben deze printers ook meerdere cartridges omdat zij ook gebruik maken van andere soort en verschillende soorten inkt. Deze soorten printers staan vaak bij grafische bedrijven, fotografen, reclamebureaus of detailhandel bedrijven.

De formaten plotters

Plotters zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, Van A2 formaat tot en met 60 inch. Het formaat van plotters wordt uitgedrukt in de maximale printbreedte van de plotter. De meest voorkomende plotters zijn A1 plotters (24 inch plotters), A0 plotters (36 inch plotters) en grotere formaten als 42 inch en 60 inch.

24 inch plotter | 610 mm | kan maximaal op A1 oversize papier printen (24 inch plotterpapier)

36 inch plotter | 914 mm | kan maximaal op A0 oversize papier printen (36 inch plotterpapier)

42 inch plotter | 1067 mm | kan maximaal op 1067 mm breed papier printen (42 inch plotterpapier)

60 inch plotter | 1524 mm | kan maximaal op 1524 mm breed papier printen (60 inch plotterpapier)

Een plotter kopen?

Een nieuwe print plotter kopen omdat de oude aan vervanging toe is? of omdat je gewoon een plotter nodig hebt?

Plotterwinkel.be is al jarenlang specialist op het gebied van plotters / grootformaat printers. Wij willen u hierin graag vrijblijvend advies geven. Probeer onze keuzehulp of neem telefonisch contact met ons op. 

Snij plotters en navigatie plotters

Snijplotters

Een snij plotter is een machine die verschillende soorten materialen kan uitsnijden. Denk hierbij aan teksten, ontwerpen, logo's en foto's. Dit kan op verschillende materialen zoals folie, papier, stof en vinyl. Het wordt veel gebruikt in combinatie met een transfer pers voor het bedrukken van kleding of foto producten. Denk hierbij aan teksten of foto's op kleding of met logo's bedrukte bedrijfskleding.

navigatie plotter

Navigatie plotters / Chartplotters

Een navigatie plotter wordt ook wel een kaartplotter of chartplotter genoemd. Ze worden gebruikt als navigatie apparaat voor de plaatsbepaling op zee. Navigatie plotters maken gebruik van GPS en ENC signalen en geven soms extra informatie van de radar, AIS of andere sensoren weer.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€100

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag geleverd.

Installatieservice + advies

Wij helpen u graag bij het installeren en geven u graag deskundig advies.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via Bankcontact, vooruit betalen, of op rekening.